Jak mít čisté koupací jezírko po celé léto?

05.02.2019

Není nic lepšího než se vykoupat v čisté vodě vlastního zahradního jezírka, kdy nám dělají společnost ochočení KOI kapři. Dokonalý okamžik prožitku v koupacím jezírku může pokazit dlouhá vláknitá řasa.

Teploty pomalu rostou a horké letní dny jsou za dveřmi, koupací jezírko nám nespočetně krát přijde vhod ke koupání a osvěžení v horkých letních dnech. Není nic lepšího než se vykoupat v čisté vodě vlastního zahradního jezírka, kdy nám dělají společnost ochočení KOI kapři. A pokud k tomu přidáme sklenku vychlazeného dobrého vína či chmelového moku, tak dokonalost okamžiku je na světe.

Dokonalý okamžik prožitku v koupacím jezírku může pokazit dlouhá vláknitá řasa. Samotné koupací jezírko bývá konstruováno odlišně než zahradní jezírko s okrasnými rybami. U koupacích jezírek bývá minimum ryb, ale není nic lepšího než se koupat s velkými nádhernými ochočenými KOI kapry. Díky tomu, že je v jezírku minimum ryb, tak by měla být trofie (úživnost) vody oligotrofní (nízký obsah živin). Ryby v koupacím jezírku krmíme velmi střídmě. Vhodní jsou okrasní zlatí jeseni, kteří se přirozeně pohybují u hladiny a sbírají spadlý hmyz do vody a živý se larvami komárů. Obecně bychom mohli koupací jezírka rozdělit do dvou skupin (pomineme-li rozdělení biotopů, které realizátoři koupacích jezírek převzali od našich rakouských a německých sousedů). Jsou to tedy jezírka, kde je minimum rostlin, několik ryb a filtrační technologie anebo rostlinné jezírko bez ryb s pobřežními rostlinnými částmi. Co mají tyhle dvě skupiny společného? To že u obou těchto typů jezírek nám mohou koupaní znepříjemnit řasy.  Ani jezírko s minimem obsahu fosforečných či dusíkatých živin, bohužel, není zárukou jezírka bez řas. Proč jsou v každém zahradním jezírku řasy, jsme si řekli v článku Jak na řasy v jezírku. Jak mít tedy čisté koupací jezírko po celé letní období? Základem je jarní spuštění, kdy z jezírka po zimě odstraníme usazeniny, vláknité řasy a spadané listí, jak na to si můžete přečíst v článku Jezírko na jaře. Než se voda v jezírku ohřeje na teplotu vhodnou na koupání snažíme se pořád udržovat vodu čistou, odstraňujeme vláknité řasy a nečistoty hráběmi či síťkou, pomoci si můžeme použitím ATTACK POND. Skvělým pomocníkem je jezírkový vysavač, který velmi přispívá k čistotě vody. Velmi se vyplatí vysávat veškeré usazeniny z koupací zóny.

Když se voda v jezírku ohřeje na koupací teplotu, použijeme u jezírek prvního typu, tedy s minimem rostlin přípravek SUPER POND, který nám zajistí čistou vodu bez vláknité řasy podle tipu jezírka a chemismu vody na čtyři až deset týdnů. Výhoda použití přípravků SUPER POND do koupacího jezírka je v jednorázovém použití, kdy aplikujeme množství přípravku dle objemu jezírka.

U čistě rostlinných jezírek, kde rostliny mají čistit a udržovat vodu čistou (bohužel většinou pouze podle slov realizační firmy, ale skutečnost je úplně jiná) použijeme přípravek KATA POND. První dávka může být až 2,5g na jeden m3 krychlový vody v koupacím jezírku a následně každý týden 1,5g do vymizení vláknité řasy.

Tohle je nejjednodušší a nejúčinnější způsob, jak mít koupací jezírko na zahradě čisté a bez řas po celé léto. Důležité je si připomenout, že nezapomeňte se před koupáním v jezírku osprchovat a smýt veškeré opalovací krémy a oleje, je to lepší pro čistotu vody i pro šupinaté kamarády.

Článek převzat s laskavým svolením firmy Home Pond.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map