Výběr vhodného čerpadla do jezírka

08.02.2019

Jak správně vybrat vhodné čerpadlo pro jezírko. Výkon čerpadla musí být zvolen v závislosti na objemu jezírka. Platí základní pravidlo, tedy aby se voda (resp. celý objem jezírka) přefiltrovala maximálně během 2 hodin. Příklad: Máte-li jezírko o objemu 20 m3, potom musí být čerpadlo o výkonu minimálně 10 m3/hod po odečtení ztrát, vzniklých vlivem délky vedení hadice a celkového převýšení.

Výkonové ztráty čerpadel.

Při výběru vhodného jezírkového čerpadla je nutné si uvědomit, že vlivem převýšení a délky vedení hadice dochází k výrazným ztrátám na výkonu čerpadla. U každého vybíraného čerpadla bychom měli znát tzv. výkonnostní křivku, kde v grafu vidíme kolik vody čerpadlo dává v konkrétní výšce.

Pro správnou orientaci musíme brát v potaz celkové převýšení od hladiny jezírka k výtoku + celkovou délku hadice, kdy se ztráta počítá tak, že 10 metrů délky je jako 1 metr výšky.

Příklad grafu: pokud bude v jezírku výškové převýšení 2,5 metry a délka hadice 5 metrů, bude celkové převýšení 3 metry. V níže uvedeném výkonnostním grafu vidíme 2 křivky čerpadel, v tomto případě to jsou čerpadla AquaForte O-plus Vario 10000 a 20000.

Reálně nám tedy bude čerpadlo Vario 10000 dávat při uvedeném převýšení 2,5 m3/hod., je tedy vhodné pro jezírko o objemu 5 m3.  Silnější čerpadlo Vario 20000 bude dávat 10 m3/hod, je tedy vhodné pro jezírko o objemu 20 m3.

Další faktory snižující výkon čerpadla:

  • průměr hadice/potrubí - snažíme se volit vždy větší průměry
  • vyhýbáme se použití 90° kolen, místo toho raději použijeme 90° oblouky, nebo více kolen s menšími úhly
  • špatná údržba - nedostatečné čištění rotoru a sacího koše čerpadla snižuje jeho výkon

 

Životnost jezírkových čerpadel

Čím kvalitnější čerpadlo si pořídíte, tím máte větší pravděpodobnost na dlouhodobý bezproblémový chod čerpadla.

Životnost čerpadel výrazně ovlivňuje pravidelné čištění a jejich údržba.

Detailnější informace o čerpadlech nalezenete na našich webových stránkách.

Všechna naše čerpadla najdete na našem eshopu.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map