Jezírko v zimě

12.02.2019

Jaké problémy s jezírkem mohou vznikat během zimy. Jsou ryby přes zimní období v ohrožení a dá se s tomu předejít?

Zahradní jezírko v zimě spí

A nejlépe se mu spí, když je mráz po celou zimu a na zamrzlém ledu jezírka sníh prašan, aby jezírko mohlo dýchat. Plyny prostupují i přes led, pokud na něm není roztátý sníh.  Zimní „spánek“ nastává i u našich šupinatých přátel, jediní jeseteři mohou být aktivní i přes zimu a mohou přijímat potravu, ale není to pravidlem.

Velkým problémem posledních několika zim je, že vlastně žádná zima není. Začátkem prosince začne mrznout, voda v jezírku se ochladí klesne až pod 4 °C a ryby zazimují. Při následné oblevě dosáhne teplota vody až 10 °C a ryby ožijí, začnou plavat a hledat potravu. Pokud nastane tato jejich aktivita máme základní problém. Zazimované jezírko je prosté živin a ryby plaváním spotřebovávají zásobní látky, které potřebují k přezimování. Oteplení vody jezírka může nastartovat i růst vláknitých řas. Aplikaci přípravků proti vláknité řase v tomto období nedoporučujeme, účinnost ve studené vodě je malá. Pro aplikaci v zimním období jsem vyvinuli WINTER POND, který odebírá látky potřebné pro růst řas a tím snižuje jejich výskyt a růst.

Ale zima se může v tomto krátkém časovém horizontu zase vrátiti, a to v plné síle. Ryby se opět uloží k zimnímu spánku, led pokryje sníh a zabrání pronikání slunečních paprsku pod hladinu. Co se stane? Narostlá vláknitá řasa může začít odumírat, při rozkladu uvolňovat plyny a spotřebovávat kyslík. Pokud se tohle přihodí dvakrát či třikrát za zimu, tak ryby na jaře mají minimum zásobních látek a sníženou imunitu, ba dokonce dojde k úhynům. Takový jedinci jsou náchylní na různé nemoci, plísně a parazity.

Pokud z jara uvidíte v jezírku, byť jedinou rybku vyvolávající podezření z nemoci či plísně, použijte MEDIC POND. Tím můžeme rybu vyléčit a zlikvidovat zárodky plísní, parazitů a bakterií.

Článek převzat s laskavým svolením firmy Home Pond.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map