Jaro a jezírko

12.02.2019

Jaro, pro nás jezírkáře, začíná ve chvíli, kdy roztaje led a teplota vody se vyšplhá trvale nad 5 stupňů Celsia. Nenechte se tedy ukvapit rozmary počasí, kdy například na tři týdny stoupne teplota vzduchu na 15 stupňů, aby následně opět začalo sněžit a mrznout.

Nejprve je nutné jezírko po zimě vyčistit. Mnohdy i přes podzimní odsátí nečistot, je na jaře třeba opět vyndat vysavač a jezírko vyčistit od řas, spadaného listí a sedimentů na dně.

 

Následuje čas malého chemika :). Oprašte kufřík testerů vody a změřte hodnotu pH vody, obsah kyslíku a uhličitanovou tvrdost.

 

Nyní je ta správná chvíle pro jarní ceremonii - spuštění filtračního zařízení. Zkontrolujte stav filtrace po zimě, doplňte nebo vyměňte filtrační média, pokud jsou již ve špatném stavu. Rozeberte UV lampu a zkontrolujte, zda je křemíková trubice čistá. Pokud je znečištěná od vodního kamene, ponořte jí přes noc do octové vody. Vyměňte UV zářivku (svítivost zářivky je 9000 hodin, což je jedna až jedna a půl sezóny). Přestože zářivka stále svítí, její UV-C germicidní záření již mohlo vyprchat. Pokud jste měli filtraci v chodu po celou zimu, pak je nutné ji vyčistit, vyměnit čerpadlo za silnější verzi vhodnou pro chod v době vegetace. Vhodné je také vyměnit část vody (maximálně však 20 % a to v průběhu týdne). Pravidelná výměna vody je nutná i v průběhu celého vegetačního období.

 

Když se teplota vody stabilně drží nad 8 stupňů Celsia, osaďte jezírko startovacími bakteriemi. Vypněte na týden UV lampu, aby měly možnost se dostatečně rozmnožit. Pokud se ve vašem zahradním jezírku objeví vláknité řasy, aplikujte prostředek k jejímu hubení Home Pond Kata Pond.

 

Jakmile voda v jezírkou má dlouhodobě teplotu 10 stupňů Celsia a ryby začínají být více aktivní, je čas na přikrmování. Jarnímu krmení je třeba věnovat náležitou pozornost, jeho prostřednictvím připravujeme ryby na sezónu a posilujeme jejich obranyschopnost. Jarní období je nejrizikovější z pohledu virových a bakteriálních nákaz. Krmte nyní Vaše okrasné ryby jarním krmivem bohatším na tuky, s menším množství bílkovin. Velice důležité je nasadit vitamínovou kůru v podobě tekutých vitamínů, které se aplikují postřikem na granule. S množstvím krmiva to nepřehánějte, rozkrmujte ryby postupně, jejich stále zpomalený metabolismus tráví potravu delší dobu. Až do "ledových mužů" je třeba být ostražitější na změny teplot vody a množství krmiva. K prudkým teplotním výkyvům může v aprílovém měsíci docházet z nenadání a příliš nakrmené ryby mohou mít ve vodě ochlazené na 7 či méně stupňů Celsia vážné zdravotní problémy.

 

A nezapomeňte na to nejdůležitější - kontrolu ryb. Při krmení si všímejte, jak se ryby chovají. Pozorujte důkladně jejich tělo, oči, kůži, ploutve. Všímejte si, zda nemají po těle například puchýřky, malé vřídky, prokrvené ploutve, nafouklé břicho.., zda se ryba nestranní hejna. Žádnou odchylku nenechávejte bez řešení. Jen včasná reakce na potíže mívá dobrý konec a ryba bývá uzdravena. V opačném případě dochází k nákaze ostatních ryb a léčba je složitější, ne-li marná. Ryby i nadále kontrolujte 2 krát až 3 krát týdně, aby Vám neunikl počínající rozpuk choroby.

 

Přejeme Vám krásný start jezírkové sezóny. Hodně zdraví Vám i Vašim rybám.

Navštivte naše jezírkové centrum

Star-Fish Jezírkové Centrum je specializovaná prodejna orientovaná výhradně na zahradní jezírka. Nabízíme veškeré zboží potřebné pro chov ryb, stavbu a údržbu okrasných zahradních jezírek. Poskytujeme odborné poradenství založené na komplexních znalostech oboru.

Nabídka jezírkového centra

Navštivte nás nebo nám zašlete zprávu

Adresa

Star-fish jezírka s.r.o.
Chrudimská 146
530 02 Pardubice

IČ: 06577016
DIČ: CZ06577016
Spisová značka: C 40531 vedená u Krajského soudu v Hradci Králové

Map